Baja környékét – és nyilván néhány másikat – leszámítva méltatlanul kevés hal fogy Magyarországon. Túl azon, hogy egészségi haszna van, változatossá teheti étrendünket. Sok oka van az idegenkedésnek, a szálkáktól való rettegéstől az áron át a rosszul elkészített fogások emlékéig.
Érdemes pedig időnként rászánni magunkat, mert finom és általában nagyon hamar elkészülő ételeket tehetünk az asztalra. A halfilére, szeletekre rásülő máz receptjéről akkor is felismerhetnénk a komplexen fűszerező Anyókát, ha nem írtam volna meg, hogy Tőle származik.
2 dl tejföl
2 ek olaj
5 dkg reszelt hagyma (nagyon finomra vágott)
2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
2 csokor petrezselyem
só
őrölt bors
csipetnyi szerecsendió
őrölt koriandermag
csípős paprika
Az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és addig pároljuk együtt, amíg megcsap a fokhagyma illata (nem szaga!). Vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a mustárt, tejfölt, petrezselymet, fűszerezzük borssal, szerecsendióval, korianderrel és csípős paprikával.
A besózott halat rakjuk tepsibe vagy lapos tűzálló tálba és kenjük be az így előkészített mázzal. 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsül. Főtt rizst adjunk hozzá, az szépen felissza a szaftját. Ne akarjuk kissé sötétben, a tálban lefényképezni, mert ilyen lesz az eredmény.
Beszélgetés