Zacskóban sült csirkemellre szólt a családi rendelés. Engedve a kérésnek vettem mellet, bár a combot szaftosabbnak tartom. Kell némi szerencse ahhoz, hogy az elkészült hús tényleg szaftos legyen, ne száradjon ki.
Talán a szépen sikerült pirított burgonya köretnek köszönhetően is, soknak bizonyult ebédre, így aztán salátával kiegészítve még könnyű vacsora is lett belőle.
80 dkg csirkemell
só, fehérbors, mustár, méz, reszelt gyömbér
krumpli
A fűszereket egy evőkanál olajjal elkeverve készítsünk pácot. Tisztítsuk meg a húst és alaposan kenjük be a páccal. Tegyük be a sütőzacskóba, zárjuk le, és pár órára rakjuk a hűtőbe. Tepsibe téve tegyük a sütőbe, ahol 180 fokon 20 – 25 perc alatt megsül. Nyugodtan szúrjunk bele egy hústűt, a zacskók keresztül, hogy megnézhessük, tiszta, átlátszó lé folyik-e belőle, mert akkor átsült. Zacskóstul emeljük ki a tepsiből, tartsuk egy kis lábos fölé a sarkát, és vágjuk le. Az így felfogott levét kevés lisztes vajjal besűrítve mártásként tálaljuk a csirke mellé.
A krumplit hajában főzzük meg. Jelen esetben nem baj, ha ezt akár előző nap is megcsináljuk, és hagyjuk állni. Ettől a krumpli szilárdul, kevésbé esik szét a pirítás közben. Hámozzuk meg és vágjuk egyenletes méretű darabkákra. Nagy, lapos serpenyőben, amiben egy rétegben elfér, olvasszunk libazsírt, vajat vagy disznózsírt és tegyük bele a krumplit, majd sózzuk meg. Közepesnél valamivel erősebb lángon, időnként megkavarva, megrázva süssük szép piros, ropogósra.
A fénykép kedvéért nem töltöttem mellé a mártást, hogy szebben érvényesüljön a ropogós krumpli.
A maradék csirkemellet a rostjaira merőlegesen szeleteljük fel.
Készítsünk saláta öntetet joghurtból és beleturmixolt rokfortból. Ha a sajt elég markáns, semmilyen fűszert sem igényel. Enyhébb sajtot jól egészít ki kevés szerecsendió. Keverjük össze a salátával az öntetet és a csirke szeletekkel együtt tegyük tányérra. Gyakorlatilag zsírmentes, fogyókúrás fogássá vált a maradékunk.
Beszélgetés